ALLA MÅSTE INTE ÄTA SPENAT – ÄVEN OM DET ÄR BRA FÖR OSS!

ALLA MÅSTE INTE ÄTA SPENAT – ÄVEN OM DET ÄR BRA FÖR OSS!

Hej!

Jag heter Marie Ågersten och är den nya skolsköterskan på Åsaskolan. Jag har under många år arbetat som barnsjuksköterska på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och varit en kortare sekvens på BVC innan jag bestämde mig för att söka mig till skolans värld.


Att arbeta som sjuksköterska i skolan innebär att få möta barn, ungdomar och familjer som lever i sin vardag. Vardagen för alla människor kan vara underbar, tuff, stressig, spännande, sorglig, rolig, kravfylld …….. ja allt! Att hitta en balans i livet som gör att vi mår bra i vår vardag är inte alltid helt lätt. Som skolsköterska är mitt mål att möjliggöra medvetna hälsoval – hälsoval som tillför och underlättar vardagen och inte bara tar kraft och energi.

Medvetna hälsoval innebär inte att varje enskilt val är det bästa för kroppens rent fysiologiska behov men kan vara det bästa för hela människan just här och nu. Imorgon kan samma hälsoval kosta mer och inte alls göra lika gott. Ju mer kunskap vi har desto roligare val kan vi göra. Alla måste inte äta spenat helt enkelt, det finns fler vägar att få i sig bra näring.

Jag ser fram emot att barnkonventionen får större tyngd i Sverige då den planeras bli lag 2020. Alla 54 artiklar ska vara levande i mitt arbete men artiklarna är för mig inte bara styrdokument som leder till bättre hälsa för alla. Det är ett rent nöje att lyssna på barns och ungas åsikter och funderingar. Det ska bli roligt att träffa fler av er elever spontant eller i samband med hälsobesök framöver.

Ha en skön dag!

 

Lämna ett svar